Для українців, які хочуть працювати за кордоном, є чудові новини -  в Чехії катастрофічно не вистачає робочих рук. В уряді вже зрозуміли, що за рахунок своїх громадян вирішити цю проблему не вдасться. Єдиний вихід - запрошувати на легальну роботу українців в Чехію.

 

 

В 2019 році Чеський уряд збільшив квоти для українців з 20 тис до 40 тис. Це означає, що відтепер вдвічі більше українців зможуть офіційно працювати в Чехії. А зважаючи на величезну кількість вакантних посад, знайти тут роботу зможуть більшість спеціалістів. Серед найзатребуваніших професій будівельники, водії, кухарі, медсестри, тощо.

 

Ми підготували перелік найбільш затребуваних професій в Чехії в 2019 році відповідно до офіційних даних Міністерства праці. Він допоможе зрозуміти, які професії найбільш потрібні в Чехії, та скільки в середньому може заробити в Чехії будівельник, водій, кухар, монтажник, тощо.

 

Додамо, тут йдеться про офіційне працевлаштування в Чехії, відтак, щоб отримати роботу за деякими спеціальностями – будьте готові, що роботодавець може попросити підтвердження вашої кваліфікації.

 

Які професії найбільш затребувані в Чехії в 2019 році?

 

•          Працівники на будові

Будівельники – найбільш затребувана професія в Чехії. Згідно із офіційними даними, на початку 2019 року в сфері будівництва зареєстровано більше 8 тисяч вакантних посад. Роботу пропонують будівельникам з різними кваліфікаціями: каменярів, бетонщиків, арматурщиків, мулярів, спеціалістів з внутрішніх та зовнішніх робіт, тощо.  Освіта за фахом зазвичай не є необхідною, а от досвід роботи бажаний у більшості випадків. Залежно від досвіду, вмінь та графіку роботи, заробітна платня для будівельника в Чехії становить від 27 до 39 тисяч гривень. Окрім офіційного працевлаштування, компанії доволі часто пропонують медичне та соціальне страхування, включно з відрахуваннями у пенсійний фонд.

 

•          Помічники на виробництві

В Чехії більше 8 тисяч вакантних місць для працівників на виробництві. Серед основних роботодавців: заводи, що виробляють транспортне, електричне та оптичне обладнання, виробництва металів та металопродукції, а також підприємства харчової та тютюнової промисловості. Працюючи в цій галузі в середньому можна заробити від 16 до 29 тисяч гривень. Тут є вакансії як для чоловіків, так і для жінок. Окрім того, часто роботодавці не вимагають ані спеціальної освіти, ані досвіду - лише відповідальність та бажання працювати.  

 

•          Водії вантажівок та інших спеціальних транспортних засобів

Професія водія одна з найбільш затребуваних у Чехії. В країні є близько 7 тисяч вакансій для водіїв вантажівок та спецтранспорту. В середньому заробітна плата для водія вантажівки коливається в межах 21-30 тисяч гривень. Шукають тут і водіїв іншого транспорту - від водія комбайна до таксистів ( останні можуть заробляти навіть до 40 тисяч гривень). В країні також катастрофічно бракує водіїв громадського транспорту, зокрема, водіїв автобусів. Щоб залучити іноземців, роботодавці готові допомагати з отриманням необхідних документів (як от медичної довідки, довідки від психолога, тощо).

 

•          Кухар та помічник кухаря

Кухар - ще одна перспективна робота у Чехії. В країні близько 5 тисяч вакансій для кухарів та помічників кухаря. В більшості випадків знання чеської кухні не є обов'язковим. На роботу кухаря в Чехії запрошують як жінок так і чоловіків, здебільшого із досвідом роботи від  двох років. Хоча вдосталь і вакансій для помічників без досвіду, до прикладу, в обов'язки яких входитиме приготування бутербродів. Середня платня в межах 25-36 тисяч гривень за місяць. Хоча залежно від ваших умінь, досвіду роботи, регіону Чехії, а також графіку роботи, кухар в Чехії може заробляти до 50 тисяч гривень. Ще одним бонусом такої професії є безкоштовне харчування, яке досить часто пропонують роботодавці.

 

•          Прибиральники та допоміжні працівники в готелях та інших об’єктах

Станом на початок 2019 року в Чехії потребували більше 5 тисяч працівників прибиральників та допоміжних працівників: для підтримки чистоти в готелях, адміністративних будівлях, навчальних закладах, закладах громадського харчування, на заводах, в приватних помешканнях, тощо. В середньому за таку роботу в місяць в Чехії можна заробити від 16 до 34 тисяч гривень. Серед плюсів - тут здебільшого не потрібні знання мови чи спеціальна освіта, тож така робота може бути стартом для кожного, хто хоче працювати за кордоном.

 

•          Монтажні працівники на виробництві

Монтажники – також серед найбільш потрібних професій. В Чехії шукають близько 5 тисяч монтажників.  Серед вакансій - робота зі збірки меблів, монтажні роботи в автомобільній промисловості, монтаж дверей, та інші. Подекуди на таку роботу запрошують випускників, без досвіду роботи. Щоправда, вміння працювати з технічними кресленнями та вміння користуватися електричними інструментами, обладнанням для з'єднання та мікрозварювання дозволить знайти більш високооплачувану робот. Середня платня в цій галузі становить 22 – 35 тисяч гривень.

 

•          Працівники охорони та охоронних фірм

Ще одна перспективна професія для роботи в Чехії – охоронець. Загалом в країні потребують більше 4 тисяч охоронців та працівників охоронних фірм. Досвід роботи та хороша фізична підготовка  є перевагою, однак, тут можна підібрати вакансію також для активних пенсіонерів чи людей із інвалідністю. Подекуди роботодавці також пропонують допомогу із отриманням професійної підготовки, якщо вона потрібна. Платня в середньому становить 19-34 тис грн.

 

•          Інсталятори електричного та енергетичного обладнання

До найбільш затребуваних професій належать також інсталятори електричного та енергетичного обладнання. В Чехії для виконання такої роботи потрібні майже 4 тисячі осіб (здебільшого йдеться про людей із професійною освітою). Абсолютна більшість вакансій тут йдуть із приміткою “роботодавець готовий наймати на роботу іноземців”. Платня у цій сфері складає від 20 до 40 тисяч гривень в місяць.

 

•          Зварювальники, газорізальники та спеціалісти паяльщики

 

Серед найбільш затребуваних професій в Чехії – зварювальники, різальники полум'ям та спеціалісти паяльщики. У цій групі майже 4 тисячі вакансій. Найчастіше в Чехії пропонують роботу зварювальникам аргоном (TIG, ZK 141)  та MIG, MAG (CO2). Заробіток зварювальника в Чехії знаходиться в межах 23-42 тис грн.

 

•          Наладчик та суміжні професії

Ще одна потрібна професія в Чехії – наладчики. Загалом в країні є 3.5 тисяч робочих місць для наладчиків та суміжних професій. Платня в середньому становить 27-30 тисяч грн. Окрім того, багато роботодавців пропонують навчання та можливість розвиватися. Основна вимога для більшості вакансій - орієнтуватися в документації.

 

 

Додамо, що це лише найбільш затребувані професії. Крім того, є тисячі вакансій для представників інших професій – електриків, ковалів, токарів, техніків комп’ютерних мереж, медиків, зокрема, медичних сестер, тощо. Для всіх цих професій щомісяця додаються десятки або і сотні вакантних посад.

 

Таким чином, майже кожен українець, який бажає працювати в Чехії, може знайти тут роботу із гідною оплатою праці. Окрім того, конкуруючи за працівників, чеські роботодавці часто пропонують додаткові бонуси. Зокрема, безкоштовне навчання чи підвищення кваліфікації, дешевше харчування у власних їдальнях, житло за пільговими цінами, тощо.