Шенгенська віза

Якщо ви їдете з метою туризму, відвідин чи розваг,  і при цьому не плануєте заробляти в Чехії та перебувати там більше ніж 90 днів впродовж півроку – віза Вам не потрібна. Втім, нагадаємо – безвізовий режим із країнами Шенгенської зони доступний лише для власників біометричних закордонних паспортів.

Якщо ж у Вас закордонний паспорт старого зразка – доведеться таки звертатись до консульської установи та отримати шенгенську візу, або ж таки виробити біометричний закордонний паспорт.

Нагадаємо, правило 90/180 діє і для власників біометричних паспортів, і для тих, хто має шенгенську короткострокову візу. Згідно із цим правилом Ви можете перебувати у Чехії не більше 90 днів із 180. В іншому випадку Вам може загрожувати депортація і позбавлення права в’їзду у країни Шенгенської зони на декілька років. Щоб не помилитись у підрахунку «використаних днів» Ви можете скористатись спеціальним шенгенським калькулятором.

Довгострокова віза з метою навчання в Чехії

Якщо ви плануєте короткострокове навчання у Чехії, як-от семінари чи курси, і їх тривалість не перевищує ліміт дозволених 90 днів упродовж півроку – можете їхати без візи.

Якщо ж у вас на меті навчання, що триватиме довше ( як от навчання в коледжі чи університеті) – доведеться отримати довгострокову візу з метою навчання. Така віза дозволяє перебувати у Чехії до 1 року. Якщо ваше навчання триватиме довше, потрібно щонайменше за 4 місяці до її закінчення подати заяву на довгострокове перебування – це можна зробити безпосередньо у Чехії.

Учні, студенти та післядипломні студенти, які їдуть навчатися у Чехію звільняються від сплати консульського збору. Ще одна хороша новина для студентів - навчальна віза дозволяє працювати. Щоправда, тут важливо не переривати навчання, інакше Вас можуть звинуватити у порушенні правил перебування у Чехії. 

“Синя карта” – віза для висококваліфікованих працівників

“Синя карта” – це фактично аналог зеленої карти у США. На таку візу можуть претендувати лише висококваліфіковані працівники, як от працівники медицини, ІТ сфери, такі як системні аналітики і розробники програмного забезпечення та технічних професій, зокрема таких як інженери-механіки. Під терміном «висока кваліфікація» вважається закінчена вища освіта або вища професійна освіта, яка тривала не менше 3 років.

Синя карта дає ряд переваг. Зокрема, власники таких “Синіх карток" можуть вільно пересуватися на території Шенгенської зони і навіть можуть , а також мають сприятливі умови для отримання чеського громадянства та возз’єднання сім’ї.  

Отримати синю карту можуть лише ті, хто уклав з роботодавцем трудовий договір на період не коротший, ніж на рік. Саму ж синю карту видають терміном на три місяці довший, ніж на період вказаний в договорі, але не більше, ніж на два роки. Щоб податися на Синю карту потрібно самостійно зареєструватися, відправивши листа на [email protected] і можливо пройти додаткову співбесіду при розгляді документів. Рішення щодо заяви про отримання синьої картки приймає Міністерство внутрішніх справ протягом 90 днів з дати подання заяви.

Якщо роботодавець є учасником проекту “Синя карта”, це суттєво спрощує процедуру подачі і скорочує час розгляду заявки. Дату подачі документів призначає Міністерство, а співбесіду проходити вже не доведеться.

Віза з метою сезонного працевлаштування

Віза з метою сезонного працевлаштування призначена для сезонних робіт – таких як робота в сільському господарстві (рослинництво, тваринництво, полювання), лісове господарство, харчування та гостинність, спорт та розваги. Таку візу можна отримати у порівняно короткі строки (процедура виготовлення документів становитиме від 10 до 30 днів).

Залежно від часу, на який вас запрошує роботодавець, сезонна віза може бути  короткостроковою - максимум 90 днів перебування у Чехії, або довгостроковою, що дозволяє працювати щонайбільше 180 днів.

Довгострокова віза з метою працевлаштування

Віза такого типу видається для працевлаштування на 1-2 роки з можливістю продовження візи на території Чеської республіки.

Втім, проблемою такої візи є те, що для її отримання необхідна реєструватися для подачі заяви у Генеральному консульстві ЧР шляхом попередньої реєстрації через e-mail адресу: [email protected]. Як показує практика, така реєстрація є практично неможлива. До слова, на сторінці консульства радять – якщо не можете зареєструватися через швидке заповнення квот – обирайте працедавця, що є учасником спеціальної урядової програми «Режим Україна» - для їх працівників діє спеціальна спрощена схема отримання візи.

Довгострокова віза «Режим Україна»

Така віза надається терміном від 1 до 2 років із можливістю продовжити її вже на території ЧР. Серед незручностей – чекати візу такого типу доведеться від 4 до 9 місяців.

Перевагою довгострокової візи за цією програмою є спрощена схема реєстрації, у порівнянні зі довгостроковою візою з метою працевлаштування. Реєстрацію для отримання такої візи проводить Ваш роботодавець, а Ви лише отримуєте СМС або лист на електронну пошту із повідомленням часу та дати. Отримати візу по "Режиму Україна" можна лише у тому випадку, якщо Ваш майбутній роботодавець включений до даного урядового проекту проекту.