19 грудня 2018 року уряд Німеччини схвалив законопроект про спрощення трудової міграції. Зараз він знаходиться на розгляді в Бундестазі. Тобто поки що не проголосовані і не вступив в дію. Але незабаром може втілитися в життя. Його мета - полегшити і контролювати трудову міграцію з країн, які не входять до складу ЄС. Ми розповімо вам про головні зміни законопроекту про наймання в Німеччині.

1. Кого в Німеччині чекають?

Людей, готових працювати. На рівні держави німці визнають потребу в мігрантах для підтримки ефективної економіки. Простіше кажучи, не вистачає робочих рук, і їх потрібно в країну залучити. Імовірно законопроект буде краще регулювати процес працевлаштування. Пріоритет для імміграції отримають претенденти із середньою освітою. Це ті кадри, яких найбільше не вистачає місцевому ринку праці. При цьому ті, хто претендує на кваліфіковану працю, повинні будуть довести свою компетентність, підтвердити диплом і знання німецької.

2. Як підтвердити диплом?

Одна з найболючіших тем робочої міграції до Німеччини - це перевірка і підтвердження документів про освіту. У новому законі анонсували спрощення системи, але ось якого саме - поки незрозуміло. Раніше за перевірку відрізняли різні профільні відомства, а також в деяких випадках місцева влада. Така система тягла за собою бюрократичну тяганину і ускладнювала влаштування на роботу.

3. Як отримати візу?

На практиці людині, яка бажає працювати в Німеччині, потрібно отримати робочу візу в рідній країні. Раніше, щоб найняти іноземця, компанія була зобов'язана довести, що серед місцевих бажаючих на вакансію не знайшлося. Тривалість такої перевірки - до 2 місяців. У новому законопроекті подібна норма відсутня. Тобто претенденти зможуть приїхати в країну і шукати роботу на місці - при обов'язковій реєстрації на біржі праці. Раніше така опція була доступна тільки для людей з вищою освітою. Очікуваний термін дії подібної робочої візи - півроку. Після її закінчення, трудовий мігрант повинен виїхати з країни і не повертатися мінімум 6 місяців.

4. Вже пора їхати?

Їхати можна завжди :) Але варто звернути особливу увагу на вибір посередника і запропоновані способи легалізації в країні. Зокрема, нові законодавчі рішення почали обговорюватися через зростання нелегальної імміграції. Багато білорусів і українців їдуть до Німеччини через Польщу, будучи офіційно влаштованими в польських компаніях. Подібні поїздки порушують європейське законодавство і загрожують не тільки штрафами, але і депортацією від півроку і до кількох років.

5. Коли закон набуде чинності?

Законопроект ще не прийнятий. Кілька слухань в парламенті, а також бюрократичні процедури та затвердження канцлером і президентом країни - такий шлях законопроекту до вступу в силу. До прийняття закону потрібно акуратно ставитися до будь-якої інформації про зміни. Може початися ажіотаж з боку компаній-посередників з домовленостями негайно скористатися їх послугами і поїхати за "новими правилами" ще до вступу законопроекту в силу. Більш того, в законопроект можуть вносити правки на всіх етапах розгляду. Тому краще читати перевірені джерела і не вірити передчасним закликам. Про всі зміни ми обов'язково розповімо на нашому сайті.